::Bahagian 1: Paghis::



Assalamualaikum..

haih. dah dua hari balik Paghis ni (nak sebut tak dak la susah mana. macam loghat kampung aku ja...mungkinkah nenek moyang aku orang France? mesti ada sisi sejarah yang digelapkan ni..jeles la tu dengan orang Kedah..lalalala), blog belum diupdate-update. dok kumpul kotak nak packing barang balik Malaysia yang terchenta..lalalala. ok jom kita patah balik ke tarikh 19/20 jun 2010...hari first aku bertolak..

:19 Jun 2010 + 20 Jun 2010:

First sekali, ramai terkejut dan buat muka takjub. ke purak-purak je? =.='

semua orang : Flight pukul berapa?

aku yang innocent : bas jer bai.

semua orang : Apa??? Korang naek bas????


okla tu daripada aku cakap.."kitaorang naek beskal..lalalalala.." serius. oleh kerana tiket kapal terbang dan train yang mahal menggila, kitaorang pon decide nak naek bas. Eurolines. Dari Coventry ke London 2 jam. Kemudian bertolak dari London ke Dover lebih kurang 3 jam camtu. Then amik feri cross border dulu selama 1 jam setengah sebelum sambung ke Paris pulak selama 2 jam. Total up lebih kurang 9 jam. Dah macam nak balik Kelantan dari Ipoh..hehe

*padan muka aku. ni kes beli tiket lambat. mau tak mahal T_T*


Kat sini la pemeriksaan imigresen dilakukan
[Di sini penulis agak excited menuturkan perkataan French buat pertama kalinya iaitu 'Mercy (pronunciation dia cam 'Meghsi' yang membawa maksud 'terima kasih' kepada Abang Imigresen, weeeee..sungguh tak bleh blah) ]


Tapi tiada kusangka..part paling best adalah masa nak cross border dari UK ke France tu, sebab kitaorang naek feri. bukan klasik macam kat Malaysia tau. ni ala-ala Cruise camtu. Siap ada Costa, butik, dan tempat rehat yang luas. Lepas je bas masuk dalam feri tu, kitaorang dipersilakan turun dan masuk ke dek sambil menikmati keindahan laut di luar dan bergambar di sana-sini *ayat agak mengada-ngada di sini*. Sebenarnya aku ngan Pijah dah terpengsan awal dalam feri tu. mabuk. huhu. tak cool giler aku rasa. muka dah macho tapi mabuk..waaaaa..Kemudian kitaorang pon ubah jam kepada sejam cepat. Beza waktu UK dan France sejam je.



Lebih kurang macam ni la feri kitaorang =)
[Di sini penulis merasakan dirinya seakan-akan berada dalam kapal Titanic..hoho]


Subhanallah. Teringat aku pada kisah Nabi Nuh yang dinukilkan dalam al-Quran. Rupanya teknologi nak merentas lautan ni, Allah SWT dah ajar dah sejak zaman Nabi dulu-dulu lagi. Allah SWT berfirman Surah Hud, ayat 37:

Dan buatlah bahtera itu dengan pengawasan dan petunjuk wahyu Kami , dan janganlah kamu bicarakan dengan Aku tentang orang-orang zalim itu , sesungguhnya mereka itu akan ditenggelamkan.

Membuktikan betapa hebatnya mukjizat al-Quran dan berganda-ganda hebat Sang Penciptanya! Kalau tiada panduan macam ni untuk penciptaan kenderaan laut, macam manalah aku nak sampai ke France dengan bas kan? =))

Ok. Sambung. Feri pon bertolak dari Dover ke Calais. Sejam setengah camtu r. Masa sampai kat Calais tu, tetibe pak cik bas check nama. dah la cakap dalam French. Satu pon aku tak paham. Cuak la jugak. Dia dok ulang perkataan 'Calais' tu banyak kali. Aku pon tengok signboard kat luar. Bawah perkataan Calais tu dia tulis ferry pe tah. Ingatkan tu translation dia. so aku pon tanya pak cik sebelah kiri aku dengan muka innocent ditambah sikit dengan penggunaan slang-slang British bagai (untuk pengetahuan semua, sebelah kanan aku terletaknya Pijah yang tersadai kepeningan):

Is Calais a transport..err..i mean is it a ferry?

Pastu dia gelak and cakap:

'No. Calais is a place'.

Tak ke bunguksss aku. jatuhla maruah aku sebagai bakal chekgu yang berdedikasi..hoho T_T. Rupanya ada penumpang yang beli tiket sampai Calais saja and bukan terus ke Paris. Patut la Pak Cik tu check nama. Tapi last sekali, Pak Cik tu buat tak tahu je.

Alhamdulillah, kitaorang sampai di Eurolines Coach Station, Gallieni (Parc de Bagnolet), Paris agak awal. Lebih kurang pukul 7 lebih. Dan untuk pengetahuan korang, Stesen Gallieni ni dibukak pada tahun 1971 dan namanya diambil sempena nama salah seorang komander angkatan tentera Perancis masa zaman World War 1 dulu. Nama penuh dia Joseph Gallieni. Pak Cik ni la yang mengetuai tentera menyelamatkan Paris dari serangan tentera German dalam 'First Battle of Marne' pada tahun 1914. Pada tahun 1921, dia ni telah terpilih untuk menjadi 'Marshal of France'. Kiranya pangkat tertinggilah dalam tentera.



Pak Cik Gallieni..enchem x?

Rehat-rehat kejap, pastu tibalah masa untuk membeli tiket Metro untuk 5 hari. 28 Euros gak la kena bayar. Perkhidmatan Metro ni ala-ala perkhidmatan Tube kat London ataupun LRT yang ada kat KL Sentral tu. Nasib baik pernah naik tube kat London and LRT sebelum ni. Tak dak la aku perak sangat atau darat orang kelantan kata. hehe.


Petunjuk..petunjuk...


Ni contoh metro map
[Malakoff kat bawah sekali]

Jadi, dari situ, kitaorang pon amik Metro Line 3 sampai ke St Lazare. Kemudian tukar ke Metro Line 13 untuk terus ke Malakoff iaitu stesen paling dekat dengan hotel yang kitaorang tempah, Hotel De La Place. Jalan kaki pon dah boleh sampai. Malakoff ni 15 minit je lebih kurang dari Central Paris. 20++ Euro untuk satu malam is not bad. Alhamdulillah lebih kurang pukul 8 pagi kitaorang pon sampai. dan sekali lagi nasib kitaorang bertuah sebab kat luar hotel tu ada Pekan Hari *bagi aku memang bertuah r!*. Orang Kedah panggil Nat. Ala-ala pasar malam di siang hari. Kebetulan pulak hari Ahad. Sebijik macam kat kampung aku jugak. (Ini menguatkan lagi assumption penulis yang nenek moyangnya memang berasal dari France =O..lalalala)



Keadaan Pekan Hari di Malakoff dari Theater 71
[Theater 71 ni merupakan tempat orang tengok wayang..hehe..Malakoff ni nampak ja macam pekan kecil. panggung wayang pon ada beb =O]

Akhirnya, 10 Euros berjaya dikorbankan untuk mendapatkan dua bijik beg tangan yang best dan cantik gila. Khas untuk Mak Cik dan Tok aku. Sebab untuk mak awal-awal lagi aku dah beli masa jalan-jalan kat Nottingham. Baju-baju dan kain kat sini cantik-cantik. Dah la labuh-labuh. Dan kebanyakan penjual selain bercakap bahasa French, depa jugak bertutur dalam bahasa Arab. Percaya tak, dengan bercakap sepatah dua macam 'Syukran' dan 'Afwan' (Assalamualaikum tu of course la), kita boleh dapat pengurangan harga yang mendadak.

Penulis merasa sangat bersyukur kerana pernah belajar bahasa Arab kat sekolah dulu. Apa lagi, tembak je perkataan yang masih melekat di kepala. =). Hasil pembacaanku sebelum ini menyatakan memang kebanyakan perkataan French berasal dari perkataan bahasa Arab. Subhanallah! Ada kaitan dengan zaman kolonisasi dulu-dulu. Korang boleh la tengok kat LINK ini ye...tak elok kalau chekgu yang kena spoon feed selalu ni. nanti tak maju..*tiber*

Kemudian setelah agak penat memandang beg-beg serta baju-baju yang bergantungan dan sebelum lebih banyak Euros yang bakal dikorbankan, kitaorang pon decide untuk bertolak ke Musee Du Louvre memandangkan check in hanya boleh dilakukan selepas pukul 12 tengahari. Nak tengok apa? Tentulah Potret Mona Lisa yang disebut-sebut tu. =). Elehhh..hebat sangat ke? Next post la sebab penulis banyak lagi barang tak dikemas ni. Ok. Jumpa dalam entry akan datang.

Wassalam.

6 comments:

Shahril on June 26, 2010 at 9:05 AM said...

urghhhhhh...
NAK PEGI PARIS!!!

iluvgreenish on June 26, 2010 at 9:16 AM said...

heh. relek r. tak lama lagi datangla peluang tu. dah2 jangan tensi. lap air hidung tu.

p/s: kenduri..serunding..hehe..

afiniakib on June 27, 2010 at 5:51 AM said...

farahin ialah ketua rombongan yang hebat! sila ajak ak lagi klu nk p mana2 eh! sekian, terima kasih =)

mahfudz on June 27, 2010 at 6:16 AM said...

best2x...

iluvgreenish on June 27, 2010 at 7:29 AM said...

@pini: huhu. mana da..besa2 ja, huhu.. yeah! insyaAllah best gak dapat jalan-jalan ngan hampa! orait babeh..itali plak lepas ni..chewesss

@puzah: hehe.ok nntikan next entri plak na. panjang lagi ceghita ni =))

Ibnu Muhammad on July 16, 2010 at 3:43 PM said...

bila nak sambung cite ni - best - a.jo p/s sambung sambil makan degheyan..

Post a Comment